Krisen mellem Obama og Netanyahu fortsætter.

Fra Ordetogisrael.dk/
25. marts 2015.

Et af de store spørgsmål i kølvandet på Netanyahus valgsejr i sidste uge er, hvad resultatet betyder for Israels forhold til USA. Senest har Obama kritiseret Netanyahus udtalelser om muligheden for en Tostatsløsning og hans advarsel om, at mange Arabere ville stemme ved valget.

Lørdag udtalte Obama i et interview med Huffington Post, at han ”tager ham [Netanyahu] på ordet, når han sagde, at det [en tostatsløsning] ikke ville ske med ham som Premierminister (…)”.

Netanyahus udtalelse faldt lige før valget og skulle tiltrække højrefløjsvælgere i Israel. Torsdag udtalte han dog til Amerikanske medier, at han blot mente, at tiden ikke var moden til en Tostatsløsning nu og her.

Det lader dog ikke til, at Obama køber den forklaring – han tvivler derimod stærkt på Netanyahus vilje til overhovedet at samarbejde om en selvstændig Palæstinensisk stat. Umiddelbart før valget advarede Netanyahu vælgerne om, at Araberne ville stemme ”i hobetal”, og opfordrede derfor folk til at stemme på Likud.

Ifølge Obama stemmer denne retorik ikke overens med Israels demokratiske tradition, ”hvor alle behandles lige og retfærdigt”. Det seneste nye i konflikten er anklager om, at Israel har udført spionage mod USA for at få viden om atomforhandlingerne med Iran. Og ikke nok med det. Disse fortrolige oplysninger skulle angiveligt være blevet lækket til Obamas politiske modstandere.

Anklagerne blev fremsat mandag af The Wall Street Journal. Israels Udenrigsminister Avigdor Lieberman har afvist alle anklager om spionage mod USA, men udtaler, at Israel naturligvis har sikkerhedsmæssige interesser og en god efterretningstjeneste. Der spekuleres derfor i, om Israel har aflyttet Iranske deltagere i forhandlingerne.

At der har været iskold luft mellem Obama-administrationen og Netanyahu siden det Israelske valg, kan skyldes flere ting. Der er ingen tvivl om, at Obama og hans folk er rasende på Netanyahu over hans tale i den Amerikanske kongres den 3. marts, hvor han kritiserede Obamas forhandlinger med Iran.

Nogle eksperter betragter derfor de Amerikanske udtalelser mod Netanyahu som en hævn. Andre eksperter mener, at der er tale om et strategisk forsøg på at påvirke regeringsdannelsen i Israel. Ved at tilspidse krisen med Netanyahu sender Obama et stærkt signal til ham om, at han hellere må få nogle moderate folk med i den nye regering, der nyder tillid i USA og kan bidrage til en genopretning af det gode forhold.

Dette kan desuden lette demokraternes forhold til de Amerikanske Jøder, hvilket kan vise sig at være vigtigt op til det Amerikanske Præsidentvalg i 2016. Nogle eksperter peger på, at påstanden om Israelsk spionage mod USA i virkeligheden måske mest af alt er et forsøg på at lukke munden på de Republikanske modstandere af en aftale med Iran.

Påstanden om, at Republikanernes viden om Iran-forhandlingerne skulle komme fra Israelsk spionage, kan gøre det svært for dem at gå imod Obama. Under alle omstændigheder er den sidste uges begivenheder mellem Obama og Netanyahu endnu et udtryk for en særdeles alvorlig krise mellem USA og Israel.