Uvurderligt fund i Middelhavet afsløret af Israelske dykkere.

Author/richardoestermann/
18. februar 2015.

Det glimter af guld i Middelhavet – nu har Israelske scuba-dykkere ud for den gamle Romerske fæstning, Caesarea, gjort et fund af omkring 2000 guldmønter fra Fatimid-perioden for 1000 år siden.

Fundet, der er på 9 kg, betegnes af arkæologiske ledere som uvurderligt. Man troede først, at man havde fundet en legetøjsmønt, men blev så klar over, at det drejede sig om Israels største fund af denne art.

Man troede oprindeligt, at det var noget legetøj. Guldmønterne har forskellige værdier. De menes at være blevet brugt under Fatimid Kalifatet, der herskede i store dele af Mellemøsten og Nordafrika fra 909 til ll71 e. Kr.

Kobi Sharvit, der leder Den Israelske Oldsagmyndigheds afdeling for marin-biologi, siger, at der formentlig er tale om en last af guldmønter på et skib, der var på vej til Egypten med indkrævede skattepenge, da skibet sank udfor Caesarea.

En teori går på, at mønterne skulle betales som løn til Fatamid-garnisonen, der var stationeret i Caesarea og beskyttede denne. Mønterne behøvede ikke at blive renset, fordi vand eller luft ikke indvirker på dette ædle metal